Mina Pannbiffar

När jag gör pannbiffar så brukar jag variera receptet från gång till gång och sista hade jag detta.

400 g nötfärs
1ägg
½gul lök
4 msk ströbröd
hackad färsk persila
1 vitlöksklyfta
1½dl vatten (mindre går bra med)
8 msk riven parmesanost
salt
peppar
1)Börja med att antingen riva eller hacka den gula löken, det bästa är om man river de för då blir de ingen flingor av lök att tugga på..

2) Sedan Blanda du i vattnet, och ströbrödet och låter jäsa en liten stund.

3)Sendan lägger du nötfärsen och kryddar med salt och peppar efter behag, sedan pressar du i en vitlöksklyfta och blandar noga runt

4)Sedan har du i ett ägg och blandar med smeten, och sedan hackar du persiljebladen och har i dem i köttfärssmeten och tillsist har du i parmesanosten och rör runt.

5)Du steker dessa på medelhögvärme i 2-3 min eller har fått färg på sidorna.


Du kan servera dem till Potatis mos, eller vanlig kokt potatis och brun sås eller så har du dem helt enkelt som pålägg på en smörgås..



Ett tips

När det gäller, grönsaker, isbergsallad, tomat, gurka, vanlig grönsallad, paprika m.m så tycker jag att ni ska förvara dem i skafferiet och inte i kylen, kylen förstör grönsakerna och tar bort näring ur dem.

Vitlökssås

AIOLI

6-8ST VITLÖKSKLYFTOR
3ÄGGULOR
3 DL OLIVOLJA
SALT OCH NYMALEN VITPEPPAR
SAFTEN AV 1/4-½ CITRON

1)Tag ut äggen och oljan i god tid, Gulorna och oljan skall vara rumsvarma.

2)Skala och pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ner äggulorna och tillsätt salt under omrörning.

3)Häll oljan skålen, lite i taget, i en tunn stråle under kraftig vispning. Sedan vispar du tills såsen blivit tjock och blank.

4)Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Täck skålen medd folie och ställ majonnäsen kallt att mogna i minst 2 timmar.



Gorgonzola

INBAKAD I SMÖRDEG:
UGN 200 GRADER

2 PLATTOR DJUPFRYST SMÖRDEG
50G GORGONZOLA
2 MSK FINHACKAD GRÖNPAPRIKA
1 TOMAT OM MAN VILL
1 ÄGG TILL PENSLING!

(SEDAN OM MAN VILL SÅ KAN MAN VÄLJA ATT HA I LITE VITLÖK OCH PERSILJA)

1) Kavla ut de tinade smördegsplattorna till rektangler, sporra ut 2 fyrkanter och varje platta.

2)Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Fördela Osten och paprika på degplattorna , pensla kanterna väl med uppvispat ägg och vik degen över fyllningen till fyrkantiga eller 3 kantiga paket.

3)Tryck till runt kanterna med en gaffel.
Pensla ytan med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.


Serveras till kött, eller kyckling, eller en lätt smaklig sallad.

En god potatisblandning från rom

GNOCCHI:
Ugn: 250 grader
1KG POTATIS
4DL VETEMJÖL
3 MSK SMÖR
2 ÄGG
SALT
PEPPAR

KOKNING:
2 L VATTEN
2 TSK SALT

GRATINERING:

4 MSK SMÖR
RIVEN PARMESANOST

1)Skala och koka potatisen i osaltat vatten så att moset inte blir segt..

2)Låt potatisen  ånga av väl,mosa potatisen,blanda med mjöl,matfett och ägg.

3)Krydda med salt och peppar och blanda till en fast deg.

4)Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär den i 2-3 cm långa bitar, böj dem lite lätt sedan kan du räffla dem med en gaffel med.

5)Koka upp vatten och salt och sjud gnocchin i ca 3 min eller tills de flyter upp till ytan.
Tag upp och låt dem rinna av och lägg gnocchin i en ugnssäker form.

6)Lägg klickar av smör och strö över ost. Gratinera i ugnen tills osten har fått färg




Fisk

FORELLER I ÖRTAGÅRDSSÅS

4 ST PORTIONSFORELLER
1 TSK SALT
½ TSK VITPEPPAR
SAFTEN AV ½ CITRON
2 FINHACKADE SCHALLOTENLÖKAR
2 DL VITT VIN
2 DL FISKBULJONG

SÅS:

FISKSPAD
1 MSK SMÖR
1 MSK VETEMJÖL
1 DL GRÄDDE
2 ÄGGULOR
1 DL FINHACKADE KRYDDÖRTET, PERSILJA, DILL, GRÄSLÖK,KÖRVEL,BASILIKA ELLER DRAGONÖRT.

1) Rensa och skölj fisken och gnid in den med salt och peppar.

2) Strö löken i en smord,ugnssäker form,lagom stor för att rymma fisken. Täck med lock eller folie.

3)Lägg fisken i formen, fyll på medd fiskbuljong, vittvin, låt fisken koka upp och låt den sjuda färdigt i ugnen i ca 10 min.

4)Slå över fiskspadet i en kastrull,koka ihop spadet till hälften och red av med smör och mjöl. som rörts ihop.

5)Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner  blandningen i såsen (sjuda ej koka)

6)Tag kastrullen från värmen, rör ner kryddörterna och smaka av. befria fisken från skinn och häll över såsen. Serveras till kokt potatis



Fläskfilé

FLÄSKFILÉ MED CURRYSÅS OCH BANAN:

400g fläskfilé
1 st syrligt äpple
salt
peppar
1 tsk curry
2  msk smör
1 st vitlöksklyfta
1 dl buljong
1 dl grädde
1 msk torr sherry

SERVERING:
2-3 bananer
1 msk smör
1 msk kokosflingor

1)Skär bort senorna och hinnor från köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Bulta ut skivorna med knuten hand. Kärna ur,skala och hacka äpplet.

2)Bryn köttskivorna på båda sidor , krydda med salt och peppar och curry. Lägg ner äppeltärningarna och pressa vitlök över.

3)Häll på buljong och grädde.

4)Låt rätten sjuda under lock  ca 10 min. Tag upp köttet och håll det varmt. Koka ihop såsen så den blir simmig. Smaka av den med sherry.

5)Skala och skär bananerna i ca 5 cm långa bitar. Fräs upp dem i matfett så att  de får lite färg. Lägg upp köttet,häll såsen över och garnera med bananbitar och strö över kokosflingor

Du kan även lägga i bananerna i såsen och koka dem tillsammans lite sedan så kan du även ha i minimajs kolvar.

Servera med kokt ris.


Fisksås

Kall;

3 dl gräddfil
1 tsk fransk senap
2 msk finklippt dill
2 msk finklippt gräslök
salt
peppar

Smaksätt gräddfilen med senap,salt och litet peppar. Tillsätt den finklippta kryddörterna och låt såsen  stå kallt några min innan den servera.



Varm:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½l fiskbuljong
salt
peppar

Fräs matfettet och mjöl, späd med den varma fiskbuljongen och låt såsen koka tio min, smaka av med salt och peppar.



Victoria Sandwich

Victoria Sandwich med choklad:10 portioner
ugn:175 grader


4 ägg
225 g osaltat smör
2,5 dl strösocker
3,5 dl extra fint mjöl,siktat
0,5 dl kakaopulver
1 msk mjölk

125 g osaltat smör, rumstemp
3,5 dl florsocker
0,5 dl kakaopulver
1 msk kakhett vatten
chokladflagor och florsocker  till garnering


1)Smöra två lika stora runda kakformar med ca 20 cm i diameter.

2)Blanda de sex första ingredienserna i en stor skål och vispa med elvisp i 2-3 min till en slät och tjock smet. Fördela smeten lika mellan de båda formarna och jämna till ytorna med en sked.

3)Grädda i 20-25 min till dess att de är jäst ordentligt och en provsticks som sticks mitt i dem är torr när den dras ut. Ta ut formarna och låt svalna i 5 min. Stjälp upp kakorna på ett ugnsgaller och låt dem svalna helt.

4)Lägg resten av ingredienserna utom chokladflagorna i en skål och vispa till en slät massa med en elvisp. Bred hälften av glasyren på den undre kakbottnen och lägg den andra    ovanpå. Skeda över resten av   glasyren i en spritspåse med ett stort järnmunstycke och spritsa ut 10 små klickar runt kakans kant. Garnera medd chokladflagor och sikta florsocker övre före servering


Mississippi

MUD CAKE:Ugn 150 grader

250g osaltat smör
175g vanlig choklad,delad i bitar
5 dl farinsocker
3 dl varmt vatten
1 msk snabbkaffepulver
3,5 dl vetemjöl
1 dl extra fint mjöl
1,5 dl kakaopulver
2 vispade ägg
florsocker att sikta över ifall man vill


1)Smöra en fyrkantig form, ca 20 cm. och klä den med bakplåtspapper.

2)Lägg smör,choklad,socker,vatten, och snabbkaffe i en skål över vattenbad och låt smälta. Rör till en slät blandning och låt svalna i 15 min.

3)Häll över choklasblandningen i en större skål,sikta ner mjölet och kakaon och rör ner äggen. Vispa med en elvisp till en slät smet,häll ner den i formen och grädda i ca 1 timme.

4)Ta ut formen ur ugnen  och låt svalna. Lyft efter 10 min ut kakan ur formen, sikta florsocker över ifall du vill och skär sedan i fyrkanter.

Du kan servera med vaniljgrädde eller glass..

TIPS:

mississippi mud cake med marshallows: Tillaga grundreceptet och rör ned 100 g små marshmallows i degen.

Mississippi mud cake med hasselnötter: Bred 4 msk krämigt hasselnötspålägg över kakan och strö 1 dl hackade hasselnötter över.

Mississippi mud cake med valnötter: Tillaga grundreceptet och rör ned 2 dl rostade och hackade valnötter i smeten.



Mississippi mud cake med nonstop: Tillaga grundreceptet och rör ner 100 g nonstop i smeten



Muffins!

PEPPARKAKSKRUKOR
UGN: 175 grader

Till dessa muffins kan du ha små terrakottakrukor om du vill sätta lite charm på dem.

2½ dl extre fint vetemjöl
2½ dl extre fint fullkornsmjöl
1 msk bakpulver
4 tsk mald ingefra
1 tsk kanel
3 1/4 dl ljust farinsocker
2 ägg
1 1/4 dl honung
115g osaltatsmör
1 3/4 dl mjölk
2 msk grovt hackad kanderad ingefära

TILL GLASYREN:

2dl florsocker
5  msk citronsaft

1) Placera 12 st pappersformar i  fördjupningarna på en muffinsplåt eller klä 12 små terrakottakrukor invändigt med smörpapper.

2)Sikta ner mjölsorterna,bakpulver ,ingefära och kanel i en stor skål. Vispa samman övriga ingredienserna i  en medelstor skål med elvisp till en slät smet, 2-3 min. Rör ner i de torra ingredienserna, skeda smeten i formarna.

3)Grädda i 20 min. Ta sedan upp muffinsen och låt svalna  på galler. För att göra glasyren,sikta ner florsocker i en skål och tillsätt sakta citronsaft under omrörning tills allt precis blandats. Ringa glasyren över muffinsen innan de svalnat . Förvara i en lufttät burk i upp till 3 dagar.



Tårta för ömtåligmage

JORDGUBBSTÅRTA 8 BITAR
Ugn:200 grader
BOTTEN:
3 st ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin( rivet skal)

GARNERING:

1st  apelsin (saften)
1 l jordgubbar
1 brk röd vinbärsgelé

1)Smörj och bröa en låg vid form, gärna med löstagbar botten.

2)Riv apelsinen på rivjärn. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl,bakpulver och apelsinskal.

3)Häll smeten i formen. Grädda i ca 20 min eller tills botten har blivit ljusbrun. Låt sedan svalna.

4) Pressa apelsinen över kakan. Skölj sedan jordgubbarna och lägg dem ovanpå kakan.

5)Smält vinbärsgeléet på svag värme i en kastrull. Häll geléet över jordgubbarna.

6)Ställ tårtan i kyl före servering, den blir allra godast om den får stå några timmar.. ( ha en klick grädde till om du vill)



Carbonara.

ALFONS CARBONARA

300g Tagliatelle eller spaghetti
300g bacon
1 vitlöksklyfta,pressad
1 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1dl grädde eller mjölk
2 krm svartpeppar
4 äggulor
persilja

1) Koka pastan enligt anvisning på förpackningen i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet när det är klart.
2) Stek baconen i en torr stekpanna och låt skivorna rinna av på ett hushållspapper under tiden.
3)Blanda äggulor,grädde,parmesanost,olivolja och pressad vitlök i en skål.
4) Vänd ihop smeten med pastan och baconet och servera med svartpeppar och hackad persilja.(Kan värma lite i en kastrull)


En god kaka.

AMBROSIAKAKA
Ugn 175 grader
150g smör
2 dl socker
3 ägg
1 msk rivet citronskal
1½dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

GLASYR:
2 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
½ tsk rivet citronskal
3 msk hackade syltade apelsinskal

1)Rör fett och socker pösigt. Tillsätt 1 ägg i taget under omrörning. Smaksätt med rivet citronskal och rör ned vattnet. Sikta ihop mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

2)Smörj och bröa formen.

3)Häll smeten i formen och sätt in den i ugnens nedre del ca 40 min.  Låt kakan svalna innan den vänds ur formen. Låt svalna.

4)Rör florsockret med apelsinsaften till en slät  glasyr. Blanda med rivet citronskal och bred glasyren över kakan, strö sedan  de hackade apelsinskalen över och servera.




En jätte god dessert.

Bananer, ugnsstekta från Västindien

Ugn:200

1 dl russin
1½ dl rom
½ citron
4 bananer
50g smör
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
50-75g flisad mandel

1) Pressa saften ur citronen. Blanda rom och citronsaft och lägg russinen att dra över natten.

2)Skala bananerna och lägg dem i en smord ugnssäker form.

3)Riv citronen på rivjärn och blanda skalet med smör,socker  och vaniljsocker, bred blandningen   över bananerna i formen.

4)Bryn den flisade mandeln i en torr stekpanna.

5) Fördela russinen och brynt mandeln över bananerna och häll romlagen runt om i formen. sätt in formen mitt i ugnen och stek bananerna ca 20 min.

Paj

APRIKOSPAJ
ugn: 200
Pajdeg:

ca 3 dl vetemjöl
100g smör
3 msk iskallt vatten

FYLLNING:
1 burk konserverade aprikoser
50g mandlar
3 msk socker
3 msk ströbröd
Kanelstänger till dekorering

1)Hacka ihop matfett och mjöl till en smulig massa och arbeta snabbt ihop den till en deg med vattnet. Låt sedan degen vila i kylskåp i ca 1 timme

2)Kavla ut degen på mjölat bakbord, skölj pajformen med kallt vatten  och klä formen med degen.
Pricka pajskalet  i botten med en gaffel, så blir det inte bubbligt under gräddningen. Förgrädda pajskalet sedan i 10 min.

3)Hacka under tiden mandlarna fint  och blanda med socker och ströbröd.

4)Låt aprikoserna rinna av i durkslag men spara sockerlagen. Fördela hälften av aprikoserna i pajskalet, strö över hälften av mandelblandningen,lägg resten av aprikoserna ovanpå och strö till sist på det som är kvar av mandelblandningen och du kan även dekorera den med några kanelstänger.

5) Sätt in pajen i ugnen igen på mittersta falsen och grädda ytterligare ca 15 min..

6) Tag ut pajen och pensla den med lite  av sockerlagen från burken, Servera pajen ljummen

Ha vipsad grädde till eller t.o.m créme fraiche



Dressing

DRESSING PÅ BASILIKA OCH VINÄGER

0,8dl vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3 st vitlöksklyftor
120g grovt hackade basilikablad
225 g olivolja
salt och pepper efter behag

1)Lägg vinäger ,senap oh vitlök i en mixer eller matberedare, täck över; slå på och av tills vitlöken är väl blandad. Lägg i basilika, fortsätt blanda tills det är väl blandat

2)Med maskinen igång hälls oljan i långsamt, Krydda enligt smak med salt och peppar.

Denna dressing kan du ha till pasta sallad med mer.

En god köttgryta!

Biff Stroganoff

500-600g utskruren biff.
2 gula lökar
2-3 msk smör
salt
peppar
1 msk vetemjöl
1½ dl vatten
4-5 msk koncentrerad tomatpuré
1-2 tsk osötad senap
3 dl créme fraiche

1) Skär köttet i cm breda strimlor, 3-4 cm långa . Skala och hacka löken fint

2)Smält 1 msk fett i en stekpanna och stek löken mjuk utan att bryna och ta sedan upp den.

3)Smält ytterligare lite matfett i pannan och sätt upp värmen. Bryn köttstrimlorna hastigt och minska sedan värmen. Lägg i löken.

4)Strö över vetemjölet, rör om och späd med vatten

5)Smaksätt med salt,peppar(kryddpeppar) och tomatpuré och senap. Rör ner créme fraichen och låt rätten puttra 5-10 min...... Servera till kokt potatis eller ris och grönsaker!



Vegetariskt

KINESISKA VÅRRULLAR:

0,6 dl rödvin
2 msk sojasås
2 msk worcestershiresås
220g zucchini, tärnad
220g gul pumpa, tärnad
220g broccoliblommor
2220g blomkålsbuketter
55g morotstärningar
55g hackad rödlök
50g hackad färsk persilja
1/4 tsk vitpeppar
1/4 tsk vitlökssalt
1/8mald röd paprika
1/8 tsk svartpeppar
450 g vårrullsdeg, 15 plattor
1 vispat ägg
Jordnöts- eller majsolja för stekning
Söt sur sås eller stark senapssås

1)Börja med att tärna zucchini och pumpa och dela sedan upp blomkålen och broccolin och tärna morötterna.hacka rödlöken och persiljan

2)Blanda vin, sojasås,worcestershiresås i en stor stekpanna på medelhögvärme. Rör sedan i den tärnade zucchinin, pumpan, broccolin,blomkålen, morötterna,rödlök , persilja,vitpeppar,vitlökssalt,rödpaprika och svartpeppar. Bräsera och rör om i 5-6 min tills smakerna har blandats och grönsakerna är knapriga och mjuka.

3)Ta bort stekpannan från plattan. För genast övergrönsaker till en skål för att förhindra  fortsatt kokning. Låt dem stå i rumstemp tills de har svalnat.

4)Placera ungefär 2 msk grönsaksblandning på nedre delen av en vårrullsplatta.

5)Fukta vänster och höger sida av vårrullsplattorna med ägg. Vik upp den nedre delen för att täcka in fyllningen.

6)Vik in vänster och höger sida ca 1 cm och rulla sedan ihop plattan

7)Fukta in den övre kanten med ägg för att få den att fästa , upprepa detta med de återstående vårrullarna.

8)Värm upp 1 cm olja i en stor tung stekpanna på medelhögvärme tills oljan blir 185 grader, bryn vårrullarna några gånger. I het olja i 2 min,  eller tills de blir gyllene bruna och vänd dem en gång.
Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på papper

Servera dem varma. kan ha en dip till så blir de som aptitretare. eller med ris och grönsaker som vanlig middag.



Foccacia på lök och ost

Deg:

Ugn: 200

1stor röd lök
100g samt 3 msk honung
6 dl varmt vatten (40-50grader)
1½ paket aktiv,torr jäst
6 msk olivolja
50 g majsmjöl
420g fullkornsvetemjöl
1½ msk grovt salt
7-9 dl vetemjöl
2,4 dl rödvinsvinäger
Ytterligare majsmjöl
90g riven ost
½ tsk löksalt
Svartpeppar enligt behag
(skivade tomater och oregano om så önskas)

1)Skala löken, sedan skivar du den till tunna skivor, (strimlor)

2)Lägg 3 msk honung i en skål , häll i 1 dl vatten över honungen , rör inte om, sprid jästen över vattnet, låt det stå rumstempererat i 15 min eller tills den bubblar( när de bubblar så är det tecken på att jästen är mogen och att den verkar bra)( om den in bubblar, börja om från början!)

3)Lägg till det återstående vattnet, 3 msk olivolja,50 g majsmjöl och fullkornsvetemjöl i degblandingen: blanda väl.

4)Rör i salt och 450g vetemjöl, rör gradvis i allt återstående vetemjöl tills jästblandningen fäster vid skålens sidor.

5)Tag ut degen och lägg den på en lätt mjölad yta. För att knåda in det återstående mjölet bör du vika degkanten emot dig och pressa degen ifrån dig med handens insida. Vrid degen ett kvartsvarv och fortsätt på samma sätt med att vika m.m. detta tar ungefär 10 min.

6)Dela degen i halvor. Placera vardera i en stor något smord skål, vänd vardera deghalvan mot den smorda ytan. Täck med en handduk och låt stå på en varm plats tills degen har fördubblats tills strl. ( du kan testa sedan genom att trycka med fingrarna på degen och om den går tillbaka efter du tryckt så är den klar.)

7)Under tiden blandas lök, vinäger och den kvarvarande honungen i en medelstorskål. Marinera i rumstemp under åtminstone en timme.

8)Smörj in två st plåtar och beströ med ytterligare majsmjöl. Dra ut degen och klappat den på plåtarna. skapa fördjupningarna med fingertopparna.

9)Täck degen med ett smort plastöverdrag, låt den stiga i en timme. Degen kommer nu att fördubblas i strl igen.

10)Avvattna löken och sprid ut den på degen. Stänk ut återstående olivoljan ,parmesanosten occh löksaltet, krydda med peppar( du kan även lägga på skivor av tomat, eller dela på små körsbärstomater och lägga på)

11)Grädda tills brödet är hårt och gyllene. Skär upp den i bitar och servera gärna den varm




Foccacia för ömtålig mage

Foccacia

Ugn 225 grader:

½ pkt torrjäst (eller 25 g färsk)
2 dl durumvete
4-5 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 tsk salt
½ msk grovt salt eller flingsalt


1)Blanda torrjästen med merparten av mjölet i ett litermått.

2)Slå i vattnet i en degbunke, det ska vara lite varmare än "fingerljummet" (ca 45 grader)Tillsätt saltet.

3)Häll i mjölet och arbeta ihop degen i bunken tills den är seg och släpper kanterna. Pudra över lite mjöl och låt jäsa till dubbel strl.(degen ska inte knådas) Brödet ska bli någorlunda runt oh platt.

4)Låt degen jäsa till dubbel strl igen. Pensla ytan med vaten , strö över saltet Grädda i 20 min i ugnen.

Låt kallna på galler


Gott med Bergis!

Bergis
ugn 225 grader

50g jäst
1 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ägg
100g smör
5½dl vetemjöl
1 ägg och 1-2 msk vallmofrön till pensling

1)Smula sönder och rör ut jästen i den kalla mjölken.

2)Tillsätt salt,socker och ägg,skiva ned smöret.

3)Arbeta in mjölet och knåda degen slät, låt degen vila några min , men den skall inte jäsa.

4)Kavla ut degen med lite extra mjöl på ett bakbord, till en rektangulär form.

5)Pensla degytan med sammanvispat ägg och vik den i 3 delar på längden.

6)Vänd degen upp och ner så skarven kommer mot bakbordet.

7)Pensla med ägg och strö över vallmofrön.

8)Skär degen i 2-5 cm breda bitar, lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ca 15 min.

9)Grädda i mitten av ugnen ca 10 min..




Kyckling

Kyckling fylld med pesto soltorkade tomater och mozarellaost

Ugn 200 grader

600g kyckling
1 brk pesto
1 brk soltorkade tomater
salt
peppar
oregano
cayennepeppar
chilipeppar
2 påsar mozarellost(hel)

1) Värm en stekpanna och för stek kycklingen lite lätt( den ska bara få lite färg) krydda med salt ,peppar och lite chilikrydda och cayennepeppar.

2)Smörj en ugnssäker form med smör, sedan så snittar du kyckingen på sidan så att du kan fylla den. skär ej sönder helt

3)Fyll kycklingen med ca 2 tsk pesto, ngr soltorkade tomater och mozarella ost,sedan kryddar du med lite oregano över alla kyckling filéer och lägg dem i formen och grädda i ca 20 -25 min..

Du kan servera en sallad till och kokt potatis och vitvinssås eller ugnsbakade potatisklyftor eller vanligt ris.



Vem är sugen på en matcocktail?

Skaldjurscocktail 4 port

½ st grönsalladshuvud
2 st tomater ev,skållade och skalade
1 st avokado
8 st  gröna sparrisknoppar(ej ett måste)
2 dl musslor (behövs ej om man inte tycker om)

SALLADSSÅS:

2 dl lättyoughurt
2tsk fettfri majonnäs
2 tsk fransk senap
2 tsk svensk senap
2 msk hackad dill.

1) Strimla salladen och lägg den i botten på portionsskålar eller på assietter.

2)Strimla tomat, skär avokadon i bitar och fördela på salladen. Toppa med sparris och skaldjur.

3)Rör ihop och häll över såsen och garnera med sparris och dillkvist.

Servera med rostat bröd




Ost och skinkpaj

Ost och skinkpaj
6 bitar
Deg: Ugn 200 grader

½ dl Grahamsmjöl
2½dl vetemjöl
½ dl flytande margarin
1 dl kesella (1% fett)
½ tsk salt

Fyllning:
150g kokt skinka
150 g kesella (1% fett)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st ägg
3 dl lättmjölk
1 dl riven mager ost, om du inte vill ha mager ost så kan du även välja mozarella.
(och om man vill så kan man ha i en halv påse frysta wok grönsaker)

1) Rör ihop ingredienserna till degen i en bunke eller matbereddare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Det ska nå 3 cm upp på kanterna, och om du vill så kan du använda en sked att trycka ut degen med så blir den vacker.

2) Förgrädda pajskalet i 10 min.

3) Skär skinkan i ganska små tärningar och lägg dem i pajformen( tillsammans med wok grönsakerna om du väljer att ha sådana)

4)Rör ihop kesella och kryddor, tillsätt sedan ägg och mjölken och häll över fyllningen i pajformen. Strö sedan över osten.

5)Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Servera med sallad eller enbart skivad tomat




Mums!!

Apelsinkakor ca 12 st ugn 200grader

2½ dl havregryn
2½ dl grahamsmjöl
1msk bakpulver
½ tsk kanel
1 dl socker
1½ dl koncentrerad apelsin juice
1½ dl lättmjölk
2 st ägg

Kan läggas i 1½ dl russin

1) Blanda alla torra ingredienser.
2)Blanda alla flytande ingredienser och häll sedan i de torra ingredienserna och blanda ihop smeten.
3)Klicka ut kakor på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
4) Grädda i 10 min

för en ömtålig mage

För ömtålig mage, och otroligt gott!

Grekisk Köttfärssås.

4 port:

400g mager köttfärs (10% fett)
1 brk passerade tomater
1 st knippa persilja(endast bladen)
1 dl rött matlagningsvin
1 dl vatten
1 st kanelstång
½tsk salt
1 krm svartpeppar
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta


1)Hacka pesiljeblad och lök.

2)Bryn köttfärsen och lök utan fett i en teflonpanna. Tillsätt därefter tomater,persilja,vin, vatten och kryddor.

3)Låt puttra på svag värme i ca 20 min. Fiska upp kanelstången före servering( Under detta puttrar så koka upp pasta gärna tagiatelle eller snäckformad pasta och till kan du ha en sallad med feta ost och vitlöksbröd och stekt zucchini)



För en ömtåliga mage!

Det är så att jag har en sjukdom som heter ibs, en irritabel tarm, och det finns en speciel mjölk med lite kryddblandning som man kan dricka till frukost, och då kommer tarmen igång. Det kan smaka lite jul om det iom att de innehåller sådana kryddor.

En kopp mjölk uppmätt i en kastrull.
1 tsk salt
1 krm kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2  tsk gurkmeja

Koka upp mjölken, och vispa i salt, kardemumma,kanel,ingefära och gurkmeja, låt sjuda till , sedan håller du upp det i en kopp och dricker, kryddorna som lägger sig i botten ska också drickas upp, de är bara nyttiga för magen och sätter igång tarmens funktion.


Visste ni?

Att ett glas varmt vatten på morgonen när man direkt vaknar är jätte nyttigt och bra, det sätter igång kroppens ämnesomsättning , och så kommer massa slagprodukter ut, det är nyttigt och renande.

Taco Dip

Taco dip:

360g gräddost,smält
115g surgrädde(gräddfil)
2 tsk chilipulver
1½ tsk mald kummin
1/8 tsk mald spansk peppar
12 dl salsa
Knapriga salladsbad
120g grovriven cheddarost
120g grovriven ost tex gouda eller herrgård
110g konserverade tomater, tärnade
50g färks lök,skivad
50g, skivade urkärnade oliver
50g skivade paprikafyllda gröna oliver

Tortillachips eller majschips

1)Blanda gräddost,surgrädde,chilipulver,kumin och mald spansk peppar i en stor skål tills den är väl blandad. Rör i salsa

2) Sprid dipsås på ett salladstäckt serveringsfat

3) Lägg på cheddarost ,de andra osten ,tomater,färsk lök,mogna oliver och gröna oliver.

4) Servera med tortilla chips



Brr -15 grader ute och vad behövs då om inte soppa!

NUDELSOPPA PÅ ZUCCHINI OCH TOMAT

1,35kg zucchini
1,8 dl vatten
115g smör
460 g hackad lök
920 g tomater( ca 5-6 st)
1,5 l kycklingspad
3 st vitlöksklyftor
1 tsk valbar krydda( du väljer själv så blir det efter din egna smak)
1 tsk salt
1 tsk peppar
450 g nudlar av 100% durumvete (nyttigast)
Kan servera vitlöksbröd till

1)Borsta zucchinin med en grönsaksborste under kallt rinnande vatten. Skiva Zucchinin i fyra delar och strimla sedan varje del.
Sedan kan du om du vill dela på strimlorna med en gång på tvären.

2)Lägg zucchinin och vatten i en ångkokare:lägg på locket . Koka på medelhögvärme i ca 10 min tills de är delvis färdiga och rör om en gång( kan kokas i vanlig kastrull på medelhögvärme, dock ska de vara hål i locket)

3)Värm smöret i en stor stekpanna på medelhögvärme. Lägg i löken; bräsera och rör om tills den är mjuk.

4)Lägg i lökblandningen ,tomaterna,spadet,vitlöken,kryddan,saltet och pepparn i zucchiniblandningen. Låt det sjuda 20-25 min.

5)Under tiden kokas nudlarna enligt paketets anvisning, och när det är klara så häller du av vattnet.

6)Lägg i nudlarna i soppan. Värm upp den på nytt och servera gärna vitlöksbröd till om så önskas



Och för er som inte gillar zucchini

SNABBLAGAD NÖTSOPPA

1 Stor lök
2 vitlöksklyftor
700g mager köttfärs
1 burk hela skalade tomater i vätska
1,5 liter vatten
6 buljongtärningar av nöt
1/4 tsk peppar
80g kokt orzo
300g blandning av frysta ärtor, morötter och majs
Franskbröd kan serveras till.

1) Skala löken och hacka den fint.

2) Skär bort ändarna på vitlöken, sedan krossar du vitlöken lätt med den platta sidan av kniven; detta kallas även för att skala vitlöken,  sedan hackar du vitlöken fint.

3)Tillaga färsen,löken och vitlöken i en stor stekpanna på medelhögvärme tills färsen har brynts , rör om och fördela köttet, tag bort vätskan.

4)Placera tomaterna med saften i en täckt mixer , låt den arbeta tills blandningen är jämn.

5)Lägg i tomaterna,vattnet,buljongtärningarna och pepparn i köttblandningen. Koka upp på hög värme. Sänk värmen till låg. Låt det sjuda under lock i ca 20 min.

6)Lägg i orzo och grönsaker. låt det sjuda i ytterlligare 15 min. Servera gärna med franskbröd.

Orzo är italienskt ris.





Hej och Välkomna!

Jag startar denna blogg, för att jag vill kunna dela med mig av massa roliga recept jag har i min ägo, vem älskar inte mat? Och kakor och bakelser? Jag älskar iaf det , som så många andra gör där ute.

Ett gammalt ordspråk är att rätta vägen till mannens hjärta går via magen så flickor läs och njut vad ni kan överraska er älskade med!

Njut av bloggen, kommer komma upp massa intressanta rätter!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0