Foccacia på lök och ost

Deg:

Ugn: 200

1stor röd lök
100g samt 3 msk honung
6 dl varmt vatten (40-50grader)
1½ paket aktiv,torr jäst
6 msk olivolja
50 g majsmjöl
420g fullkornsvetemjöl
1½ msk grovt salt
7-9 dl vetemjöl
2,4 dl rödvinsvinäger
Ytterligare majsmjöl
90g riven ost
½ tsk löksalt
Svartpeppar enligt behag
(skivade tomater och oregano om så önskas)

1)Skala löken, sedan skivar du den till tunna skivor, (strimlor)

2)Lägg 3 msk honung i en skål , häll i 1 dl vatten över honungen , rör inte om, sprid jästen över vattnet, låt det stå rumstempererat i 15 min eller tills den bubblar( när de bubblar så är det tecken på att jästen är mogen och att den verkar bra)( om den in bubblar, börja om från början!)

3)Lägg till det återstående vattnet, 3 msk olivolja,50 g majsmjöl och fullkornsvetemjöl i degblandingen: blanda väl.

4)Rör i salt och 450g vetemjöl, rör gradvis i allt återstående vetemjöl tills jästblandningen fäster vid skålens sidor.

5)Tag ut degen och lägg den på en lätt mjölad yta. För att knåda in det återstående mjölet bör du vika degkanten emot dig och pressa degen ifrån dig med handens insida. Vrid degen ett kvartsvarv och fortsätt på samma sätt med att vika m.m. detta tar ungefär 10 min.

6)Dela degen i halvor. Placera vardera i en stor något smord skål, vänd vardera deghalvan mot den smorda ytan. Täck med en handduk och låt stå på en varm plats tills degen har fördubblats tills strl. ( du kan testa sedan genom att trycka med fingrarna på degen och om den går tillbaka efter du tryckt så är den klar.)

7)Under tiden blandas lök, vinäger och den kvarvarande honungen i en medelstorskål. Marinera i rumstemp under åtminstone en timme.

8)Smörj in två st plåtar och beströ med ytterligare majsmjöl. Dra ut degen och klappat den på plåtarna. skapa fördjupningarna med fingertopparna.

9)Täck degen med ett smort plastöverdrag, låt den stiga i en timme. Degen kommer nu att fördubblas i strl igen.

10)Avvattna löken och sprid ut den på degen. Stänk ut återstående olivoljan ,parmesanosten occh löksaltet, krydda med peppar( du kan även lägga på skivor av tomat, eller dela på små körsbärstomater och lägga på)

11)Grädda tills brödet är hårt och gyllene. Skär upp den i bitar och servera gärna den varm




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0