Spec inbakad fläskfilé

Smördegsplattor
Fläskfilé
Morötter
Broccoli
GräslöksostBredbar)
Salt Peppar
Ost

SÅS:
Smör
Mjöl
Mjölk
Salt
Peppar
Dragon
Gräslöksost

SErveras till ris eller pasta

1) Sätt ugnen på 225 grader och förvärm den, Lägg smörplattorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
2) Filéa en filé och förvärm en stekpanna och lägg i fläskfilén och krydda med salt och peppar och dragon. Och lite vitlök så om du själv vill.

3) Hacka morotten i skivor och bred smörplattorna med gräslöksosten en liten klick på vardera. Sedan lägger du på morotsskivor på vardera smörplatta och en liten knippe broccoli ochen skiva filé,, sedan så lägger du en klick av gräslöksosten på och sedan en vanlig skiva på och kryddar medd lite dragon, sedan så bakar du ihop smördegsplattorna så att allt sluter sig om köttet och grönsakerna.

4) Sedan så låter du det gräddas i ugnen i 20-25 min och under tiden så gör du såsen, smält en matsked smör i kastrullen och blanda sedan i mjöl som en redning,sedan häller du i mjölk och kryddar med salt och peppar och har i gräslöksosten , ca 2 msk och tillsist så häller du i dragonen.

5)Serveras med ris eller pasta


Rotfruktslåda

Denna passar bra till att ha som lunch, är mättande och nyttig.

1 mango
1 Palsternacka
3 Morötter
4 Potatisar
smör
Honung
Salt Peppar
Feta ost

1) Sätt ugnen på 225 grader.

2) Tvätta rotfrukterna nog, skala dem sedan och hacka dem i fina tärningar.
3) SMörj en  ugnssäker form med smör och lägg i den tärnade rotfrukterna, och strö över honung ,salt och peppar, låt dem va inne i ugnen i ca 20 min sedan tar du ut dem och strör över feta osten och låter grädda ytterliggare i ugnen i ca 10-15 min.

Servera med en bit kött eller bara som den är



Ett tips till ett gott och nyttigt mellanmål vid diet vecka1

Måndag: Äggmacka är gott och specielt till mellnmål.Ägg håller även din ämnesomsättning igång:

Lägg ½ dl mjuk keso på 1 skiva osötat rågbröd. Toppa med ett skivt hårdkokt ägg och 1 msk klippt gräslök.(204 kcal)

Tisdag: Kalkon är lätt och bra för magen att smälta ,så:
Kalkonmacka: Bred ½ dl kesomini på en skiva osötat fullkornsbröd. Lägg på en skiva rökt magert kalkonkött och toppa med två paprikaringar.
(135 kcal)

Onsdag: så tycker jag att du kan ta yoghurt med crunch. 2 dl mild lätt yoghurt med ½ dl osötad basmüsli samt 1 frukt.(204 kcal)

Torsdag: Det är bra för magen med lite fullkorn ibland så: Fruktiga skorpor:
2 fullkornsskorpor med 2 msk kesomini och 4 vinddruvor på(113 kcal)

Fredag: Denna dag så kan det ske mycket på schemat så det är bra om man får i sig bra med näring så, mellandipp: 1 skivad morot , 10 cm skivad gurka i stavar, samt en dipp gjorde av 1 dl minifraiche med din favoritkrydda.(147 kcal)

Lördag: Denna underbara dag tycker jag att du ska njuta så gör detta ihop med din älskade. Äppelbanan medd vanilj. ½hackat äpple,½ skivad banan och 2 msk kesella vanilj.(136 kcal)
'
Söndag: Avokadomacka: mosa ½ avokoda och blanda medd pressad citron saft 1/4. bred på en skiva osötat fullkornsbröd eller Makrillmacka: Fördela ½ burk makrill i tomatsås på 1 skiva knäckebröd.



Ett tips till god och nyttig frukos vid diet vecka 1

För att få en bra start på dagen så behöver man få i sig en bra och nyttig frukost. så här kommer det ett litet schema på hur man kan variera sin frukost

MÅNDAG:Första dagen på denna veckan kan vara bra att starta med gröt.

Havre-quinoagröt:(259 kcal)
Lägg1 dl havre och quinoagryn i 2 dl vatten och 1 krm salt. Koka upp. Låt det sjuda i 3 min. Servera med 2 dl lättjölk o ½ rått rivet äpple ½ tsk russin samt kanel

TISDAG: Denna dag kan det vara bra med en knäcke brödsfrukost och på de så kan du ett kokt ägg  och en halv burk  makrill fördelat på 2 skivor knäckebröd. Ät en apelsin till för att få i dig vitaminer.(300 kcal)

Onsdag:Denna dag kan de vara skönt att variera bort det råa med en god smoothie och en smörgås.
Så: Mixa 1 dl frysta blåbär,½banan,1dl mild lättyoughurt och 1 krm kardemumma till en smoothie. Gör en smörgas av rågbröd ,2 tunna skivor rökt skinka och 2 tunna päronklyftor.(259 kcal)

Torsdag:Denna dag kan de vara gott med en frukt frukost.

Plommon och aprikosfrukost
2½ dl naturell lättyoghurt blandas med 2 finhackade torkade aprikoser, och 1 finhackat katrinplommon. Serveras med ½ dl All-bran plus. servera 1 skiva osötat rågbröd till med 1 msk mager leverpastej och gurkskivor.(274kcal)

Fredag:Fredagar händer det mycke på schemat så en bra och bastant frukost skadar aldrig.

Servera 2½dl lättfil med 3 msk osötad müsli och ½ skivad banan. Till detta serveras 1 skiva osötat rågbröd medd 1 skiva skinka o 1 skiva tomat
(323 kcal)
Lördag: Denan dag kan det vara mysigt att njuta av en fin frukost tillsammans med sin älskade.
Servera 2½ dl naturell lättyoghurt med 2 msk osötad müsli och 1 dl valfria bär, servera 1 skiva osötat fullkornsbröd med 1 skiva mger ost(17%) och 2 paprikaringar(294kcal)

Söndag:Denna dag tycker jag att du kan välja vilken av veckans frukostar du vill till frukost


Pasta

Gott till lunch:
Pasta med krämiga chiliräkor.

2 portioner:
500 g räkor med skal
100 g tagliatelle
2 msk sweet chilisås
2 dl cremé fraiche
flingsalt och nymalen svartpeppar

1)Skala räkorna
2)Koka pastan
3)Rör ihop sweet chili och cremé friche och hetta upp.
4)Lägg i räkorna och låt det snabbt bli varmt.
5)Salta och peppra.
6)Blanda i pastan

Servera som lunch gärna med en grön sallad


Grillkotlett med äppelpytt

Nu närmar sig våren helt underbart då är de gott me grillat.

Äppelpytt:
2 äpplen
1 gul lök
2 kokta potatisar
1 tsk olivolja
1 msk färsk hackad timjan
salt och svartpeppar

Grillkotlett:
2st fläskotletter

Marinad:
Grillolja
Vitllök
Salt
Honung
Svartpeppar

1) Blanda grillolja,vitlök,salt peppar och honung i en påse och lägg sedan i fläskkotletterna och låt dem stå och dra i 4 timmar.

2)Tärna lök, äpple och potatis i sockerbitsstora bitar.

3)Hetta upp olja i en teflonpanna och stekpytten ca 5 min tills den fått fin färg. Salta och peppra och blanda i timjan. Håll varmt.

4) Grilla kotletterna på medelvärme,på grill eller i grillpanna ca 3 min på var sida. Krydda me salt och peppar

Serveras 2 msk ljus soja till och färsk timjan


Fisk och skaldjursburgare.

En gång i veckan så är det nyttigt och gott att äta fisk och då kan man lika gärna göra en fisk och skaldjursburgare.

2 portioner:

150 g vit fiskfilé t ex hoki
100g skalade räkor
salt och vitpeppar
½knippa dill, finhackad
1 litet ägg
2 tsk olja
 Och till servering så har du grovthamburebröd, grönsallad,citronklyfta,½ stånd grön kokt sparris

1) Ta undan några räkor, sedan så mixar du räkor och hokfilén grovt, sedan så vänder du nedd kryddor och dillen och ägget.  Sedan så formar du 2 st burgare, hetta upp olja och stek burgarna på båda sidor Ha gärn en god grönsallad till.

Detta recept hittade jag i en måbra tidning.


Stuvad Blomkål med rökt skinka.

Det är nyttigt med grönsaker och det finns massa olika recept man kan göra med olika sorters grönsaker, så här kommer det:

Stuvad Blomkål, medd rökt skinka:
500 g blomkål
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
salt och svartpeppar
1 knivsudd muskotnöt , riven
½ dl finhackad
slätbladig persilja

SERVERAS MED:
150 g rökt skivad skinka

1)Ansa och dela blomkålen i bitar.
2)Kokas mjukt i lättsaltat vatten.
3)Sila bort spadet, spara lite, smält margarinet,rör ner mjölet,späd med mjölken.
Låt sjuda några min. Späd ev med blomkålsspad.
4)Krydda. Lägg i blomkålen och persilja.

Serveras tillsammans medd rökt skinka eller  stekt kyckling


Mums med potatissallad

Det finns så många sätt på som man kan göra potatissallad och jag har en massa olika recept som kommer komma upp på det.

Färskpotatissallad

400g kokt färskpotatis
150g strimlade sockerärter
150g skivad salladslök
½ rödlök
4 msk gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk dijonnaise
salt och peppar

1)Dela potatisen i bitar och blanda med sockerärter och lök.
2) Blanda gräddfil,majonnäs och dijonnaise.
3)Vänd ner potatis och grönsaker.
4) Krydda!

Servera till kött eller kyckling


Smaskens med Jordgubbar!

Det är gott med Jordgubbar året runt och inte bara till sommaren så testa att göra denna!

Grillad Jordgubbsgino i paket

2 portioner
2 st tortillasbröd
1 dl tärnade jordgubbar
75 g hallon
20 g riven vit choklad

Serveras med:
Mangosorbet eller vanlijsorbet
1 msk honung

1) Blanda jordgubbar,hallon och choklad.
2)Lägg i mitten på tortillan och vik ihop till ett paket.
3)Lägg på grillen i ca 5 min tills den ha fått fin färg. Vänd den efter halva tiden.

Dela den på mitten och servera med mango lr vaniljsorbet. Ringla över honung


Mousselineomelett med kryddstekta äpplen och vanlijyoughurt

Det är alltid gott med Desserter efter en måltid, och specielt om man kan få ner kalorierna i det med.

2 små äpplen
1 tsk smör
2 tsk socker
2 krm kanel
1 krm kardemumma
2 ägg
2 msk vatten
1 tsk smör
½ tsk råsocker

Servera med en msk lätt vaniljyoughurt

1) Skär äpplena i klyftor och stek de i smör. Blanda socker kanel och kardemumma och strö över de steka äpplena.

2) Dela äggen i äggulor och vitor. Rör ihop äggulorna med vattnet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i blandningen.
3) Bryn smöret i en teflonpanna och grädda en omelett av smeten, vik ihop pudra råflorsocker över och server med de stekta äppelklyftorna och ed vaniljyoughurt.


Pasta med sås och räkor och ärtor

Till mangosalsan och laxen så kan du ha denna goda pasta

12 st bollar tagietelle
en halvpåse frysta ärtor
300 g räkor
1½ dl matlagningsgrädde
1dl vanlig grädde
4 msk lätt creméfraiche
olivolja
salt
citronpeppar
svartpeppar
(vitlök)

1) Börja med att koka upp pastan i vatten tillsammans med olivolja och salt.

2)Töm sedan av vattnet och sätt sedan tillbaka kastrullen på spisen.

3) Ha i grädden och cremé fraichen och salta igen lite och krydda med svartpeppar och citronpeppar( vitlöks klyfta om man vill) Blanda sedan i räkorna och de ärtorna och låt det koka upp. Och låt deet puttra i ca 5 min.

Sedan är den klar för servering.
Serva denna till chevré laxen och mangosalsa.
Kan även ha vanlig ungstektlax.


Chevrélax

Denna laxen kan du ha till mangosalsan.

3 msk lätt cremé fraiche
75 hr chevre ost
3 msk fin klippt dill
3 laxfileér

ugn 200 grader

1) Ta fram laxen och lägg dem i en smordform, skär en liten skåra i mitten av laxen. Krydda med Salt och Peppar.

2) Häll i msk lätt cremé fraiche, och 75 gram hackad chevré ost och 3 msk finklippt dill. Blanda runt så mycket du kan så att du känner att du ha mossat runt det mesta av chevrén så de blir som en kräm

3) Fyll laxen i den snittade skåran, med ost-cremefraiche blandingen och grädda sedan i ugnen  på 200 grader i 10 min eller tills laxen ser färdig ut.

Knippsa av lite dill och lägg på innan servering!


Mangosalsa

En god mangosalsa är alltid gott att ha till fisk och pasta.

MANGOSALSA:
 2 st mangofrukter
½-1 rödlök
3/4 delar gurka
1 limefrukt
Färsk Koriander
halv utkärnad chili

1)BÖrja med att skala mangon, sedan så kärnar du ur mangofrukten sedn så hackar du den i tärningar.

2)Skala rödlöken och hacka den fint.

3) Tvätta gurkan och hacka ned den i tärningar, blanda sedan ihop gurkan, löken och mangon i en bunke och hacka sedan ned chilin fint och blanda i den med grönsakerna.

4) Pressa sedan ned saften från en limefrukt och blanda runt.

Strö över Färsk koriander.

servera!


Bröd i fin form

I förrgår så hade jag en bakdag, så jag bakade Gifflar, gramhamsbröd och grekiskt lantbröd. Brödet blev underbart så ja tänkte dela med mig av receptena.

Gifflar:

Deg:

4dl vetemjöl
½ tsk slt
1 tsk socker
50g smör
15 g jäst
1½ dl mjöll
½ ägg
½ägg till pensling

1)Värm ugnen till 200 grade

2)Blanda mjöl, salt, socker i en skål, smula i matfettet.

3)Värm mjölken till fingervärme(37 grader) Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken,rör ned det uppvispade halva ägget.

4)Rör ned vätskan i mjölblandningen och arbeta ihop degen. Ställ med bakduk på ett varmt ställe att jäsa i en halvtimme.

5)Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den  i 2 delar och kavla ut varje del till en rund kaka och skär den i trekanter. Rull ihop varje del från den bredaste delen ( låt skarven ligga ned på plåten sedan) Lägg gifflarna på plåten på bakplåtspapper  ocj jäs under duk i ytterligare 15 min.

6)Pensla med resten av ägget ( du kan ha i lite grädde i ägget med) och grädda mitt i ugnen i ca 12 min.  Låt gifflarna sedan svalna på gallret. Serveras med kallt smör o ost.

Tips: Jag testade att lägga i 2 st choklad skivor på 2 st som fyllning och det blev perfekt. Mitt tips är att välj den chokladen du tycker själv är jätte god så blir de din specialitet.
Kan även fylla den med marmelad eller äpple.


Ett tips!

Det är många som älskar potatismos! Och jag är den som älskar riktigt hemma gjord potatismos, så om man har en god stekt kyckling eller en gratinerad kycklinggratäng så kan man ha potatismos till.

Och i potatismoset så kan du blanda i räkor och persilja för att få en härlig smak tillsammans med kycklingen.

Servera till wokade grönsaker.

Chips och köttfärs i ugn!

Köttfärssås:

1 gullök
1/2rödlök
2  vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
1/2 dl ketchup
1 msk tomatpuré
5 msk créme fraiche
En skvätt grädde
salt
peppar
kanel
oregano
(chili och cayennepeppar)
matlagningsvin
2 nävar riven ost

Gratenering:
Potatis chips
Ost
Ugn:200

1) Fräs hackad gullök, rödlök i en gjutjärnsgryta eller storstekpanna, bryn sedan färsen så den får färg och krydda med salt och peppar och kanel,oregano( kan även ha i lite chili och cayennepeppar om de faller just dig i smaken)

2)Häll i en dl vatten , créme fraichen, grädden,krossade tomaterna, och matlagningsvinet och låt det koka till sedan har du i tomatpurén och 2 nävar riven ost, sedan smakar du av och om du tycker att det är tillräckligt kryddat så kryddar du inte mer, annars kryddar du efter behov och din egna smak.

3)Smörj en ugnsfast form lite lätt och lägg ett lager med chips i botten så att det täcks, sedan häller du på köttfärssåsen sedan lägger du ett tjockt lager med chips över, sedan kan du ha på riven mozarrella eller vanlig gratäng ost. Och om du vill så kan du skära skivor av Herrgårds ost och lägga på och gratinera sedan i ugn i ca 15-20 min eller tills osten har fått fin gyllenefärg!


Mitt egna recept!

Energibomber

275g osaltat smör
3,25 dl farinsocker
2,25dl sirap
1 dl russin
1,25 l havregryn
1 msk mald kanel
125g osaltat smör
4 dl standard mjölk
50 g mjölk choklad hackad
50g vit choklad hackad
50 g pumpakärnor
50 g solrosfrön

Ugnen ska vara på 200 grader

1)Smält 275 g smör, 1,5dl farinsocker och sirap i ens tor kastrull över låg värme. Tillsätt russin,havregryn och kanel, rör om ordentligt och skeda över blandningen i formen.

2)Packa ordentligt med en träslev och grädda i 15 min eller tills botten fått fin färg.

3)Lägg resten av smöret och sockret i en kastrull och smält över medelvärme. Tillsätt mjölken och låt det hela sakta koka upp under konstant omrörning. Dra bort blandningen från värmen så snart den börjat att tjockna och bred ut den över botten. Strö över resten av ingredienserna över kolan och låt stelna i 1 tim.



RSS 2.0