Spec inbakad fläskfilé
Smördegsplattor
Fläskfilé
Morötter
Broccoli
GräslöksostBredbar)
Salt Peppar
Ost
SÅS:
Smör
Mjöl
Mjölk
Salt
Peppar
Dragon
Gräslöksost
SErveras till ris eller pasta
1) Sätt ugnen på 225 grader och förvärm den, Lägg smörplattorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
2) Filéa en filé och förvärm en stekpanna och lägg i fläskfilén och krydda med salt och peppar och dragon. Och lite vitlök så om du själv vill.
3) Hacka morotten i skivor och bred smörplattorna med gräslöksosten en liten klick på vardera. Sedan lägger du på morotsskivor på vardera smörplatta och en liten knippe broccoli ochen skiva filé,, sedan så lägger du en klick av gräslöksosten på och sedan en vanlig skiva på och kryddar medd lite dragon, sedan så bakar du ihop smördegsplattorna så att allt sluter sig om köttet och grönsakerna.
4) Sedan så låter du det gräddas i ugnen i 20-25 min och under tiden så gör du såsen, smält en matsked smör i kastrullen och blanda sedan i mjöl som en redning,sedan häller du i mjölk och kryddar med salt och peppar och har i gräslöksosten , ca 2 msk och tillsist så häller du i dragonen.
5)Serveras med ris eller pasta
Rotfruktslåda
Denna passar bra till att ha som lunch, är mättande och nyttig.
1 mango
1 Palsternacka
3 Morötter
4 Potatisar
smör
Honung
Salt Peppar
Feta ost
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Tvätta rotfrukterna nog, skala dem sedan och hacka dem i fina tärningar.
3) SMörj en ugnssäker form med smör och lägg i den tärnade rotfrukterna, och strö över honung ,salt och peppar, låt dem va inne i ugnen i ca 20 min sedan tar du ut dem och strör över feta osten och låter grädda ytterliggare i ugnen i ca 10-15 min.
Servera med en bit kött eller bara som den är
Ett tips till ett gott och nyttigt mellanmål vid diet vecka1
Måndag: Äggmacka är gott och specielt till mellnmål.Ägg håller även din ämnesomsättning igång:
Lägg ½ dl mjuk keso på 1 skiva osötat rågbröd. Toppa med ett skivt hårdkokt ägg och 1 msk klippt gräslök.(204 kcal)
Tisdag: Kalkon är lätt och bra för magen att smälta ,så:
Kalkonmacka: Bred ½ dl kesomini på en skiva osötat fullkornsbröd. Lägg på en skiva rökt magert kalkonkött och toppa med två paprikaringar.
(135 kcal)
Onsdag: så tycker jag att du kan ta yoghurt med crunch. 2 dl mild lätt yoghurt med ½ dl osötad basmüsli samt 1 frukt.(204 kcal)
Torsdag: Det är bra för magen med lite fullkorn ibland så: Fruktiga skorpor:
2 fullkornsskorpor med 2 msk kesomini och 4 vinddruvor på(113 kcal)
Fredag: Denna dag så kan det ske mycket på schemat så det är bra om man får i sig bra med näring så, mellandipp: 1 skivad morot , 10 cm skivad gurka i stavar, samt en dipp gjorde av 1 dl minifraiche med din favoritkrydda.(147 kcal)
Lördag: Denna underbara dag tycker jag att du ska njuta så gör detta ihop med din älskade. Äppelbanan medd vanilj. ½hackat äpple,½ skivad banan och 2 msk kesella vanilj.(136 kcal)
'
Söndag: Avokadomacka: mosa ½ avokoda och blanda medd pressad citron saft 1/4. bred på en skiva osötat fullkornsbröd eller Makrillmacka: Fördela ½ burk makrill i tomatsås på 1 skiva knäckebröd.
Ett tips till god och nyttig frukos vid diet vecka 1
För att få en bra start på dagen så behöver man få i sig en bra och nyttig frukost. så här kommer det ett litet schema på hur man kan variera sin frukost
MÅNDAG:Första dagen på denna veckan kan vara bra att starta med gröt.
Havre-quinoagröt:(259 kcal)
Lägg1 dl havre och quinoagryn i 2 dl vatten och 1 krm salt. Koka upp. Låt det sjuda i 3 min. Servera med 2 dl lättjölk o ½ rått rivet äpple ½ tsk russin samt kanel
TISDAG: Denna dag kan det vara bra med en knäcke brödsfrukost och på de så kan du ett kokt ägg och en halv burk makrill fördelat på 2 skivor knäckebröd. Ät en apelsin till för att få i dig vitaminer.(300 kcal)
Onsdag:Denna dag kan de vara skönt att variera bort det råa med en god smoothie och en smörgås.
Så: Mixa 1 dl frysta blåbär,½banan,1dl mild lättyoughurt och 1 krm kardemumma till en smoothie. Gör en smörgas av rågbröd ,2 tunna skivor rökt skinka och 2 tunna päronklyftor.(259 kcal)
Torsdag:Denna dag kan de vara gott med en frukt frukost.
Plommon och aprikosfrukost
2½ dl naturell lättyoghurt blandas med 2 finhackade torkade aprikoser, och 1 finhackat katrinplommon. Serveras med ½ dl All-bran plus. servera 1 skiva osötat rågbröd till med 1 msk mager leverpastej och gurkskivor.(274kcal)
Fredag:Fredagar händer det mycke på schemat så en bra och bastant frukost skadar aldrig.
Servera 2½dl lättfil med 3 msk osötad müsli och ½ skivad banan. Till detta serveras 1 skiva osötat rågbröd medd 1 skiva skinka o 1 skiva tomat
(323 kcal)
Lördag: Denan dag kan det vara mysigt att njuta av en fin frukost tillsammans med sin älskade.
Servera 2½ dl naturell lättyoghurt med 2 msk osötad müsli och 1 dl valfria bär, servera 1 skiva osötat fullkornsbröd med 1 skiva mger ost(17%) och 2 paprikaringar(294kcal)
Söndag:Denna dag tycker jag att du kan välja vilken av veckans frukostar du vill till frukost
Pasta
Gott till lunch:
Pasta med krämiga chiliräkor.
2 portioner:
500 g räkor med skal
100 g tagliatelle
2 msk sweet chilisås
2 dl cremé fraiche
flingsalt och nymalen svartpeppar
1)Skala räkorna
2)Koka pastan
3)Rör ihop sweet chili och cremé friche och hetta upp.
4)Lägg i räkorna och låt det snabbt bli varmt.
5)Salta och peppra.
6)Blanda i pastan
Servera som lunch gärna med en grön sallad
Grillkotlett med äppelpytt
Nu närmar sig våren helt underbart då är de gott me grillat.
Äppelpytt:
2 äpplen
1 gul lök
2 kokta potatisar
1 tsk olivolja
1 msk färsk hackad timjan
salt och svartpeppar
Grillkotlett:
2st fläskotletter
Marinad:
Grillolja
Vitllök
Salt
Honung
Svartpeppar
1) Blanda grillolja,vitlök,salt peppar och honung i en påse och lägg sedan i fläskkotletterna och låt dem stå och dra i 4 timmar.
2)Tärna lök, äpple och potatis i sockerbitsstora bitar.
3)Hetta upp olja i en teflonpanna och stekpytten ca 5 min tills den fått fin färg. Salta och peppra och blanda i timjan. Håll varmt.
4) Grilla kotletterna på medelvärme,på grill eller i grillpanna ca 3 min på var sida. Krydda me salt och peppar
Serveras 2 msk ljus soja till och färsk timjan
Fisk och skaldjursburgare.
En gång i veckan så är det nyttigt och gott att äta fisk och då kan man lika gärna göra en fisk och skaldjursburgare.
2 portioner:
150 g vit fiskfilé t ex hoki
100g skalade räkor
salt och vitpeppar
½knippa dill, finhackad
1 litet ägg
2 tsk olja
Och till servering så har du grovthamburebröd, grönsallad,citronklyfta,½ stånd grön kokt sparris
1) Ta undan några räkor, sedan så mixar du räkor och hokfilén grovt, sedan så vänder du nedd kryddor och dillen och ägget. Sedan så formar du 2 st burgare, hetta upp olja och stek burgarna på båda sidor Ha gärn en god grönsallad till.
Detta recept hittade jag i en måbra tidning.
Stuvad Blomkål med rökt skinka.
Det är nyttigt med grönsaker och det finns massa olika recept man kan göra med olika sorters grönsaker, så här kommer det:
Stuvad Blomkål, medd rökt skinka:
500 g blomkål
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
salt och svartpeppar
1 knivsudd muskotnöt , riven
½ dl finhackad
slätbladig persilja
SERVERAS MED:
150 g rökt skivad skinka
1)Ansa och dela blomkålen i bitar.
2)Kokas mjukt i lättsaltat vatten.
3)Sila bort spadet, spara lite, smält margarinet,rör ner mjölet,späd med mjölken.
Låt sjuda några min. Späd ev med blomkålsspad.
4)Krydda. Lägg i blomkålen och persilja.
Serveras tillsammans medd rökt skinka eller stekt kyckling
Mums med potatissallad
Det finns så många sätt på som man kan göra potatissallad och jag har en massa olika recept som kommer komma upp på det.
Färskpotatissallad
400g kokt färskpotatis
150g strimlade sockerärter
150g skivad salladslök
½ rödlök
4 msk gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk dijonnaise
salt och peppar
1)Dela potatisen i bitar och blanda med sockerärter och lök.
2) Blanda gräddfil,majonnäs och dijonnaise.
3)Vänd ner potatis och grönsaker.
4) Krydda!
Servera till kött eller kyckling
Smaskens med Jordgubbar!
Det är gott med Jordgubbar året runt och inte bara till sommaren så testa att göra denna!
Grillad Jordgubbsgino i paket
2 portioner
2 st tortillasbröd
1 dl tärnade jordgubbar
75 g hallon
20 g riven vit choklad
Serveras med:
Mangosorbet eller vanlijsorbet
1 msk honung
1) Blanda jordgubbar,hallon och choklad.
2)Lägg i mitten på tortillan och vik ihop till ett paket.
3)Lägg på grillen i ca 5 min tills den ha fått fin färg. Vänd den efter halva tiden.
Dela den på mitten och servera med mango lr vaniljsorbet. Ringla över honung
Mousselineomelett med kryddstekta äpplen och vanlijyoughurt
Det är alltid gott med Desserter efter en måltid, och specielt om man kan få ner kalorierna i det med.
2 små äpplen
1 tsk smör
2 tsk socker
2 krm kanel
1 krm kardemumma
2 ägg
2 msk vatten
1 tsk smör
½ tsk råsocker
Servera med en msk lätt vaniljyoughurt
1) Skär äpplena i klyftor och stek de i smör. Blanda socker kanel och kardemumma och strö över de steka äpplena.
2) Dela äggen i äggulor och vitor. Rör ihop äggulorna med vattnet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i blandningen.
3) Bryn smöret i en teflonpanna och grädda en omelett av smeten, vik ihop pudra råflorsocker över och server med de stekta äppelklyftorna och ed vaniljyoughurt.
Pasta med sås och räkor och ärtor
Till mangosalsan och laxen så kan du ha denna goda pasta
12 st bollar tagietelle
en halvpåse frysta ärtor
300 g räkor
1½ dl matlagningsgrädde
1dl vanlig grädde
4 msk lätt creméfraiche
olivolja
salt
citronpeppar
svartpeppar
(vitlök)
1) Börja med att koka upp pastan i vatten tillsammans med olivolja och salt.
2)Töm sedan av vattnet och sätt sedan tillbaka kastrullen på spisen.
3) Ha i grädden och cremé fraichen och salta igen lite och krydda med svartpeppar och citronpeppar( vitlöks klyfta om man vill) Blanda sedan i räkorna och de ärtorna och låt det koka upp. Och låt deet puttra i ca 5 min.
Sedan är den klar för servering.
Serva denna till chevré laxen och mangosalsa.
Kan även ha vanlig ungstektlax.
Chevrélax
Denna laxen kan du ha till mangosalsan.
3 msk lätt cremé fraiche
75 hr chevre ost
3 msk fin klippt dill
3 laxfileér
ugn 200 grader
1) Ta fram laxen och lägg dem i en smordform, skär en liten skåra i mitten av laxen. Krydda med Salt och Peppar.
2) Häll i msk lätt cremé fraiche, och 75 gram hackad chevré ost och 3 msk finklippt dill. Blanda runt så mycket du kan så att du känner att du ha mossat runt det mesta av chevrén så de blir som en kräm
3) Fyll laxen i den snittade skåran, med ost-cremefraiche blandingen och grädda sedan i ugnen på 200 grader i 10 min eller tills laxen ser färdig ut.
Knippsa av lite dill och lägg på innan servering!
Mangosalsa
En god mangosalsa är alltid gott att ha till fisk och pasta.
MANGOSALSA:
2 st mangofrukter
½-1 rödlök
3/4 delar gurka
1 limefrukt
Färsk Koriander
halv utkärnad chili
1)BÖrja med att skala mangon, sedan så kärnar du ur mangofrukten sedn så hackar du den i tärningar.
2)Skala rödlöken och hacka den fint.
3) Tvätta gurkan och hacka ned den i tärningar, blanda sedan ihop gurkan, löken och mangon i en bunke och hacka sedan ned chilin fint och blanda i den med grönsakerna.
4) Pressa sedan ned saften från en limefrukt och blanda runt.
Strö över Färsk koriander.
servera!
Bröd i fin form
I förrgår så hade jag en bakdag, så jag bakade Gifflar, gramhamsbröd och grekiskt lantbröd. Brödet blev underbart så ja tänkte dela med mig av receptena.
Gifflar:
Deg:
4dl vetemjöl
½ tsk slt
1 tsk socker
50g smör
15 g jäst
1½ dl mjöll
½ ägg
½ägg till pensling
1)Värm ugnen till 200 grade
2)Blanda mjöl, salt, socker i en skål, smula i matfettet.
3)Värm mjölken till fingervärme(37 grader) Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken,rör ned det uppvispade halva ägget.
4)Rör ned vätskan i mjölblandningen och arbeta ihop degen. Ställ med bakduk på ett varmt ställe att jäsa i en halvtimme.
5)Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rund kaka och skär den i trekanter. Rull ihop varje del från den bredaste delen ( låt skarven ligga ned på plåten sedan) Lägg gifflarna på plåten på bakplåtspapper ocj jäs under duk i ytterligare 15 min.
6)Pensla med resten av ägget ( du kan ha i lite grädde i ägget med) och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt gifflarna sedan svalna på gallret. Serveras med kallt smör o ost.
Tips: Jag testade att lägga i 2 st choklad skivor på 2 st som fyllning och det blev perfekt. Mitt tips är att välj den chokladen du tycker själv är jätte god så blir de din specialitet.
Kan även fylla den med marmelad eller äpple.
Ett tips!
Chips och köttfärs i ugn!
Energibomber
